Süssünk-főzzünk

Krémes

Hozzávalók:

1 liter magasabb zsírtartalmú (min. 2,8%) tej

10 tojás

13 dkg rétesliszt

30 dkg cukor

1 rúd vanília kikapart belseje

A szóráshoz porcukor

 Elkészítés:

Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét.

A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot, és gőz fölött verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez. A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojássárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot. Még langyosan rétegezzük a már kisütött alaplapra. A krémes rétegre helyezzük szorosan egymás mellé a négyzet alakúra vágott leveles tészta lapokat, és tegyük pár órára hűtőbe. Hintsük meg porcukorral és vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.

Sajtos krokett:

Hozzávalók:

30 dkg trappista sajt

1 közepes tojás

1 púpos ek. liszt

Kb. 5-6 dl olaj a sütéshez

  • Elkészítése:

    A sajtot egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást.Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll.

    Kisebb golyókat formázunk, amit a két tenyerünk között rudacskákra sodrunk.Olajat forrósítunk és a kroketteket óvatosan beleengedjük a már forró olajba.Közepes lángon szép világos barnára sütjük.A sütés elején szeretnek összekapaszkodni, ezért jobb, ha egyszerre csak 4-5 darabot sütünk és párszor megmozgatjuk őket.Majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.Azonnal, bármilyen mártogatóssal, akár sült krumplival vagy krumplipürével, friss salátával vagy párolt rizzsel kínáljuk.

 Sütőtökös-csokis muffin       (Halloveen muffin)

Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg csokoládé
2 tk. sütőpor
1 mk. mézeskalács fűszerkeverék/gyömbér/fahéj
2 tojás
5 dkg vaj
20 dkg sült sütőtök
csipet só
1-2 korty tej


Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszert, csipet sót, a durvára darabolt csokoládét.

A tököt kikanalazzuk a héjából, villával pépesre nyomkodjuk. Összekeverjük a felolvasztott vajjal és a tojásokkal.

Lazán összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat. Ha úgy látjuk, 1-2 korty tejjel nyugodtan lazítsunk a tésztán.

A muffinformát kikenjük vagy kapszlikat ültetünk bele, majd belekanalazzuk a tésztát, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.



 


Citromos álom

Hozzávalók:

25 dkg cokrozott 

tetejű babapiskóta

1 nagydoboz tejföl

(5 dl.) . 5dl Hulala hebtejszín

2db citrom

12 evőkanál porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag zselatinfix


Elkészétési idő: 50 perc, Adag:10-12,Ár:1000Ft


Elkészítés:

1.A tejfölt habosra keverjük,kétféle cukorral bekeverjük az egyik citrom reszelt héját,levét.

Hozzákeverjük a zseletinfix felét is.

2.A tejszínt kemény habbá verjük és a zselatinfix

másik felét is belekeverjük,majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.

3.Egy tepsi alját kirakjuk,babapiskótával rákenjük,a fele krémet,majd ismét 1 sor babapiskóta jön,és a teterjére símítjuk a maradék krémet.

4.Citromszeletekkel és levelekkel díszítjük.Egy éjszakára hütőbe tesszük.