Krémes
Hozzávalók:
1 liter magasabb zsírtartalmú (min. 2,8%) tej
10 tojás
13 dkg rétesliszt
30 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
A szóráshoz porcukor
Elkészítés:
Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét.
A tojásfehérjéhez adjunk 5 dkg cukrot, és gőz fölött verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez. A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojássárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot. Még langyosan rétegezzük a már kisütött alaplapra. A krémes rétegre helyezzük szorosan egymás mellé a négyzet alakúra vágott leveles tészta lapokat, és tegyük pár órára hűtőbe. Hintsük meg porcukorral és vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.
Sajtos krokett:
Hozzávalók:
30 dkg trappista sajt
1 közepes tojás
1 púpos ek. liszt
Kb. 5-6 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A sajtot egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást.Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll.
Kisebb golyókat formázunk, amit a két tenyerünk között rudacskákra sodrunk.Olajat forrósítunk és a kroketteket óvatosan beleengedjük a már forró olajba.Közepes lángon szép világos barnára sütjük.A sütés elején szeretnek összekapaszkodni, ezért jobb, ha egyszerre csak 4-5 darabot sütünk és párszor megmozgatjuk őket.Majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.Azonnal, bármilyen mártogatóssal, akár sült krumplival vagy krumplipürével, friss salátával vagy párolt rizzsel kínáljuk.
Sütőtökös-csokis muffin (Halloveen muffin)
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg csokoládé
2 tk. sütőpor
1 mk. mézeskalács fűszerkeverék/gyömbér/fahéj
2 tojás
5 dkg vaj
20 dkg sült sütőtök
csipet só
1-2 korty tej
Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszert, csipet sót, a durvára darabolt csokoládét.
A tököt kikanalazzuk a héjából, villával pépesre nyomkodjuk. Összekeverjük a felolvasztott vajjal és a tojásokkal.
Lazán összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat. Ha úgy látjuk, 1-2 korty tejjel nyugodtan lazítsunk a tésztán.
A muffinformát kikenjük vagy kapszlikat ültetünk bele, majd belekanalazzuk a tésztát, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Citromos álom
Hozzávalók:
25 dkg cokrozott
tetejű babapiskóta
1 nagydoboz tejföl
(5 dl.) . 5dl Hulala hebtejszín
2db citrom
12 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag zselatinfix
Elkészétési idő: 50 perc, Adag:10-12,Ár:1000Ft
Elkészítés:
1.A tejfölt habosra keverjük,kétféle cukorral bekeverjük az egyik citrom reszelt héját,levét.
Hozzákeverjük a zseletinfix felét is.
2.A tejszínt kemény habbá verjük és a zselatinfix
másik felét is belekeverjük,majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.
3.Egy tepsi alját kirakjuk,babapiskótával rákenjük,a fele krémet,majd ismét 1 sor babapiskóta jön,és a teterjére símítjuk a maradék krémet.
4.Citromszeletekkel és levelekkel díszítjük.Egy éjszakára hütőbe tesszük.